Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

«Λέμε ΌΧΙ στο Σχολικό και Διαδικτυακό Εκφοβισμό»

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε στον 7ο Ψηφιακό Διαγωνισμό «Λέμε ΌΧΙ στο Σχολικό και Διαδικτυακό Εκφοβισμό» / “Say NO to Bullying and Cyberbullyingο οποίος θα πραγματοποιηθεί και φέτος στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια σχολεία όλης της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του British Council και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας . Το πρόγραμμα τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους καλούνται να σχηματίσουν ομάδες - 2 έως 5 ατόμων - και να δημιουργήσουν είτε ένα βίντεο (διάρκειας 3 – 5 λεπτών), είτε  μια παρουσίαση PowerPoint (έως 20 διαφάνειες), μέσω της οποίας θα δίνουν την δική τους οπτική για το φαινόμενο του σχολικού και του διαδικτυακού εκφοβισμού, επικοινωνώντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους μήνυμα υπέρ της ισότητας.
Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 και τα μέλη των ομάδων που θα διακριθούν, θα κερδίσουν δώρα, καθώς και εξοπλισμό για το σχολείο τους.
  • Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ & ΣΤ’ δημοτικού και Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου.
  • Κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με πολλές ομάδες.
  • Η υποβολή των βίντεο ή των παρουσιάσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

Τι θέμα μπορώ να επιλέξω;
Αυτή τη χρονιά θα δοθεί έμφαση στο φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying). Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, μία μορφή σχολικού εκφοβισμού που γίνεται πρόσωπο-με-πρόσωπο με την τεχνολογία, μπορεί να οριστεί ως οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας ή αυταρχικής συμπεριφοράς, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), ιδίως των κινητών τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με σκοπό την παρενόχληση και την προσβολή των παιδιών μέσα από το διαδίκτυο. Το γεγονός αυτό, καθιστά τη διαδικτυακή παρενόχληση, διαφορετική από τις υπόλοιπες μορφές του σχολικού εκφοβισμού, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία στον έλεγχο της επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου.
Οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία θεματική ενότητα από τις παρακάτω αρχές της Ολυμπιακής Εκεχειρίας:
·        Σεβασμός στη Διαφορετικότητα
·        Ισότητα Ευκαιριών
·        Κοινωνική Ένταξη
·        Επίλυση Διαφορών 

Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος;
Ο στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές (ηλικίας 10 έως 15 ετών) να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση κοινωνικών παθογενειών, όπως ο ρατσισμός και ο σχολικός εκφοβισμός, ενώ παράλληλα μπορούν να εξασκήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Τα δώρα για τις καλύτερες συμμετοχές
·      Το σχολείο της ομάδας που θα καταλάβει την 1η θέση, θα κερδίσει 5.000€ σε τεχνολογικό εξοπλισμό για προϊόντα Samsung.
·      Κάθε μέλος της ομάδας που θα λάβει το 1ο βραβείο και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός, θα κερδίσει από ένα tablet Samsung.
·      Κάθε μέλος των πέντε πρώτων νικητριών ομάδων και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της ομάδας θα κερδίσει δώρα και αναμνηστικά από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το British Council.
·      Όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα λάβουν ηλεκτρονικά δίπλωμα συμμετοχής.

Χρονοδιάγραμμα
Ο Διαγωνισμός καλύπτει το χρονικό διάστημα από την Δευτέρα 14 Οκτώβριου 2019 έως και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των βίντεο και των παρουσιάσεων.
Η βράβευση των ομάδων που θα διακριθούν θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάρτιο. Μέλη των ομάδων που θα διακριθούν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Πώς μπορώ να λάβω μέρος;
v Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σχηματίσετε την ομάδα σας, να δημιουργήσετε το βίντεο ή τη παρουσίασή σας και να ανεβάσετε το βίντεο στο vimeo ή να στείλετε την παρουσίαση της ομάδας σας στο RespectingDiversity@olympictruce.org .  
v Στις ιστοσελίδες www.olympictruce.org και  www.britishcouncil.gr μπορείτε να βρείτε τους όρους και την αίτηση συμμετοχής, καθώς και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με το διαγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου